בית תוכנה, פיתוח תוכנות

שילוב QR קוד בפיתוח תוכנות

QR קוד הוא ללא ספק אחת התופעות שממחישות בצורה הטובה ביותר את הקשר שבין המרחב הפיזי לבין עידן הטלפונים החכמים והאפליקציות בו אנחנו נמצאים כיום. באמצעות ה - QR Code אנחנו יכולים להפנות גולשים ממודעת פרסומת, כתבה בעיתון או אפילו מסך הטלוויזיה והמחשב אל אתר האינטרנט או האפליקציה שלנו לאחר שהם מבצעים סריקת ברקוד באמצעות המצלמה של הטלפון שלהם. QR Code  הפך גם לחלק בלתי נפרד מכרטיסי ביקור מודפסים וחוסך את הסרבול שבהקלדה באמצעות המקלדת הוירטואלית כאשר נמצאים בדרכים או במסגרת כנס מקצועי.

 

אפשרות נוספת לשימוש ב - QR Code  היא כחלק מתהליך מיתוג גדול יותר. כלומר, לא מסתפקים בהפניית הגולשים אל תוכנת סריקת ברקוד, אלא יוצרים תוכנה ממותגת שנועדה לקרוא אך ורק את הברקודים של המותג.  ברחבי הרשת ניתן למצוא לא מעט דוגמאות קוד המאפשרות קריאה של ברקודים, בין היתר מכיוון שמדובר בפורמט קוד פתוח שאינו מבוסס על הצפנה כלשהי או "נוסחה סודית".

 

כמו כן, יש תוכנות חופשיות באמצעותן כל אחד כמעט יכול ליצור את הברקוד ולהפנות אותו ליעד הרצוי ואף לשנות אותו בעתיד במידה והכתובת המקורית שנבחרה היא כתובת דינאמית.
מבחינה טכנית ה - QR Code  יכול לאכסן עד 2000 תווים וישנה גם אפשרות לאחסן את המידע פעמיים לצורך אימות הנתונים. זאת לעומת קוד הברקוד המוכר לנו שיכול לאחסן רק 8 עד 20 תווים ולרוב מכיל אך ורק מידע קטלוגי (לכן הוא מכונה לעיתים ברקוד חד מימדי). כך אפשר ליצור QR Code  אחד שיזהה את המכשיר הסורק אותו ויפנה את המשתמש לאפליקציה המתאימה לאותו מכשיר ספציפי (למשל Google Play או האפסטור).

 

QR Code אינו תחליף לחתימה דיגיטאלית

חשוב לדעת שדווקא בגלל שלעין האנושית ה - QR Code אולי נראה כמו רצף חסר משמעות שמורכב כולו מאוסף של פיקסלים בצבעי שחור לבן והעיקרון שעליו הוא מבוסס הוא פשוט למדי, אפשר להשתמש בו למטרות מעט פחות תמימות כמו למשל ניסיונות פישינג. לכן, יש לדעת כי ה - QR Code אינו יכול לבוא במקום חתימה דיגיטאלית והוא אינו יכול להעיד על האותנטיות של מי שיצר אותו. הדבר פחות קריטי בטלפונים סגורים כמו האייפון בהם לרוב לא ניתן להתקין אפליקציות (אלא אם כן בוצע למכשיר תהליך של Jailbreak), אבל כאשר מדובר על טלפונים שמאפשרים גישה ישירה לקבצים שבתוכם והתקנת אפליקציות מגורמי צד שלישי כמו מכשירי אנדרואיד, כבר מדובר על סיכון שיש להתחשב בו.

 

כמו כן, ברגע שמישהו עושה שימוש ב - QR Code עם כתובת דינאמית (כתובת מקוצרת), התרחיש שבו מישהו משתלט על הכתובת ומפנה אותה לאתר חדש או כאמור אתר פישינג המתחזה לאתר המקורי הוא בהחלט קיים, אם כי לא ידוע (עדיין) על שום ניסיון פישינג שהצליח בהיקף נרחב.