בית תוכנה, פיתוח תוכנות

הגנה על זכויות יוצרים בפיתוח אפליקציות

בשנים האחרונות הולך וגובר השימוש בסמארטפונים החכמים ואנו עדים לכניסת מוצרים חדשים עתירי טכנולוגיה לשימוש ביתי ומסחרי, ביניהם טלוויזיות חכמות, שעוני יד חכמים ועוד. חברות הזנק רבות בישראל מתמקדות בפיתוח אפליקציות לסמארטפונים ולמכשירים החכמים החדשים אך בד בבד עולה גם השאלה כיצד ניתן להגן על זכויות היוצרים בפיתוח אפליקציות.
ליזמים רבים בישראל יש רעיונות מעולים לאפליקציה אך רבים מהם חוששים למסור את הרעיון לחברת לתוכנה שתפתח אותו לאפליקציה. ניתן להבין את החשש של היזמים מאחר וקיימת אפשרות כי בית תוכנה אחר יעתיק את הרעיון וישנו חשש מוצדק לאובדן זכויות היוצרים. לכן, כדאי לדעת כי יש לכך פתרון משפטי. ניתן לרשום פטנט על אפליקציות ולהגן על הרעיון ועל האפליקציה עצמה בעזרת פורמט זכויות יוצרים בינלאומי לאפליקציות.


הגנה על פיתוח אפליקציות כבר בשלב הרעיון


מדינת ישראל ידועה כמעצמה בתחום הפיתוח של אפליקציות ובכלל בכל תחומי הפיתוח והאינטרנט. בשנים האחרונות אנו עדים להצלחת חברות הזנק רבות אשר נמכרות במאות מיליוני דולרים לחברות מובילות כמו גוגל, אפל, מיקרוסופט ואחרות. מאחר וחשוב להגן על הרעיון לפיתוח אפליקציה מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום טכנולוגיה, פיתוח אפליקציות וקניין רוחני. יש לפנות לעורך הדין כבר בשלב הרעיון כיוון שלפי החוק הזכות לרעיון של האפליקציה שייכת למי שמוציא אותה לפועל ולא למי שהגה את הרעיון. יודגש כי חברות המתמחות בפיתוח אפליקציות מחתימות את היזם ובעל הרעיון על מסמך סודיות אך אין די בו כדי להגן על בעל הרעיון לאפליקציה, והגנה על פיתוח האפליקציה אפשרית מבחינת החוק רק באמצעות פורמט זכויות יוצרים בינלאומי וחתימה על פורמט פטנט לאפליקציה.


פורמט זכויות יוצרים לאפליקציה


עורך דין מומחה לענייני טכנולוגיה, אפליקציות וקניין רוחני מלווה את היזם כדי להגן על הרעיון שלו לאפליקציה. תפקידו של עורך הדין לספק באמצעות הכלים המשפטיים ולפי החוק הגנה בינלאומית לאפליקציה באישור מוכר הניתן על ידי בתי המשפט בארץ ובעולם. עורך הדין מכין פורמט זכויות יוצרים לאפליקציה שכולל את אפיון האפליקציה מבחינת ההיבטים המשפטיים בהתאם לדיני זכויות יוצרים על מנת לרשום ולתעד את זכויות היוצרים באפליקציה באישור נוטריוני בעל תוקף משפטי בינלאומי. פורמט זכויות יוצרים בינלאומי לאפליקציה מבסס את זכויות הקניין הרוחני באפליקציה ולאחר הרישום החוקי ניתן לפנות ללא חשש לבית תוכנה המתמחה בפיתוח אפליקציות, למעצבי אפליקציות, למשקיעים ולשותפים אסטרטגיים בארץ ובעולם על מנת לשווק את האפליקציה בהצלחה ובאופן בטוח.


פטנט על אפליקציה


חשוב לרשום פטנט על פיתוח אפליקציה. לרוב מבצעים את רישום הפטנט בארה"ב אך במידה ופיתוח האפליקציה כולל גם היבטים טכנולוגיים מוחשיים מומלץ לרשום את הפטנט גם בארץ ובאירופה. את רישום הפטנט מבצעים בנוסף להגנת זכויות היוצרים לאפליקציה. במידת הצורך מומלץ להגן גם על הסימן המסחרי של האפליקציה כדי לוודא מיתוג נכון ללא חשש מהעתקה או הפרת זכויות יוצרים וסימנים מסחריים.


מאמר האורח נכתב ע"י יריב קדם- משרד עו"ד לענייני טכנולוגיה, אפליקציות וקניין רוחני.